BARROSO: Francúzsko musí predložiť plán štrukturálnych reforiem

15.05.2013 Celý región

Paríž (TASR) - Francúzsko musí predložiť dôveryhodný plán štrukturálnych reforiem, myslí si predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, informovala agentúra Reuters. Dnes zverejnené údaje o vývoji francúzskeho hrubého domáceho produktu (HDP) totiž ukázali, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny opäť upadla do recesie.
Barroso uviedol, že Paríž musí realizovať reformy, ak mu Európska únia (EÚ) dá o dva roky viac na zníženie rozpočtového deficitu na 3 % HDP, ako sľúbila. Predĺženie sa schváli, "ak Francúzsko predloží dôveryhodný reformný program, aby opäť získalo konkurencieschopnosť", povedal šéf EK v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1.
Francúzsky parlament v utorok (14. 5.) schválil dôležitú reformu trhu práce, ktorá je súčasťou snahy prezidenta Francoisa Hollanda presvedčiť európskych partnerov, že je odhodlaný reformovať ekonomiku.
Predbežný odhad francúzskeho štatistického úradu Insee ukázal, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny v prvých troch mesiacoch medzikvartálne klesla o 0,2 % po 0,2-% znížení v poslednom štvrťroku 2012. To znamená, že Francúzsko je opäť v recesii, ktorá je definovaná ako dva štvrťroky medzikvartálneho poklesu HDP po sebe. Zníženie v prvých troch mesiacoch 2013 bolo už tretím poklesom francúzskeho HDP v uplynulých štyroch kvartáloch.
Francúzsko musí podľa Barrosa dokázať, že je odhodlané pokračovať v štrukturálnych reformách. "Pravdou je, že Francúzsko za posledných 20 rokov stratilo konkurencieschopnosť."
 

Vyberte región